Viljestyrke og vægttab – her er myte #4

Billede af knyttet hånd

Man skal bare ville det nok, så taber man sig

Hvis bare man har motivationen og kan holde fast i den, så er det muligt at tabe sig og holde vægttabet. Ligesom når man siger, “hvis bare jeg havde motivation til at stå op kl. 6 hver morgen, så ville jeg være den sejeste morgenmenneske i byen”.

Men……det er desværre ikke så simpelt. 

Selv det mest motiverede og standhaftige menneske med overvægt kan ikke modstå kroppens biologiske mekanismer, som driver os til at spise mere og lagre fedt.

Det er som at kæmpe mod en hær af sultne zombier, som bare vil have mere mad. Selvom man kan vinde nogle kampe, så har zombierne en tendens til at vende tilbage og overmande en med deres insisterende appetit og nedsatte forbrænding.

Kroppen har nemlig nogle smarte tricks oppe i ærmet, som gør det svært at fastholde et vægttab. Det kan være at øge appetitten og sænke stofskiftet, så selvom man spiser mindre og bevæger sig mere, så vil kroppen stadig prøve at genopbygge de fedtdepoter, som den mener, man har brug for i en krisesituation.

Så selvom motivationen er nødvendigt for at kickstarte et vægttab, så er der ikke en magisk tryllestav, som kan holde zombierne på afstand for evigt. Desværre vil de fleste af os på et tidspunkt blive overmandet af zombierne og give efter for deres sultne krav.

De vi ser i det medicinske vægttab program vi har hos BioMekanikerne er at når folk oplever at deres sult er væsenligt nedsat, så taber de sig. Når de begynder at mærke kiloerne rasler af, så har de lyst til at smide lidt sundere fødevarer i indkøbskurven og gå en tur efter aftensmaden, da de har fået mere energi.