Undgå løbeskader med disse råd

Som løber på hobbyplan eller professionel sportsudøver er bekymringen om løbeskader altid til stede på et vist plan. For en skade kan sætte det aktive liv på standby i rigtig lang tid. Heldigvis kan langt de fleste skader dog undgås, hvis du træner med respekt for, hvad din krop fortæller dig.

Det er meget individuelt, om en skade rammer, og hvor hårdt den rammer, hvis den gør. For mens en løber godt kan tåle at løbe mange kilometer flere gange om ugen, kan en anden (også selvom du måske er professionel sportsudøver) få en skade og ende med at skulle gå resten af vejen hjem. For at undgå sidstnævnte er der nogle retningslinjer, du kan følge.

Varm op, inden du løber

Det er ikke nogen skrøne, at det hjælper at varme op inden løb. For det gør det. Opvarmningsøvelser gør dig nemlig klar til løb, fordi temperaturen stiger i både led og muskler, så de fungerer bedre. Derudover sikrer opvarmning også, at der kommer mere blod ud til musklerne og dermed også mere ilt og næring, så de kan blive ved med at arbejde.

For at undgå løbeskader bør du derfor som det første lave nogle opvarmingsøvelser, inden du går i gang.

Træn ikke mere, end hvad kroppen kan holde til

De mest almindelige skader kommer ved overbelastning. Disse skader kommer, fordi træningsmængden overstiger den belastning, som din krop kan holde til. Det gælder også, selvom du træner ofte eller træner på et højt plan.

Når du løber, belaster du sener, led og muskler hver eneste gang foden rammer jorden. Løber du derfor pludseligt meget længere end normalt eller i et hårdere terræn, kan det give skader omkring anklerne og knæene.

Ønsker du derfor at øge belastningen, bør du gøre det i et langsomt tempo og efter en skræddersyet plan, så kroppen kan følge med.

Få ugentlig massage

Massage – og især sportsmassage – er helt fantastisk til at løsne op i spændte muskler og til at få fjernet ophobede affaldsstoffer. Musklen bliver i langt bedre stand til at opbygge sig selv hurtigere, hvilket minimerer risikoen for skader. For når musklen ikke at genopbygge sig selv, inden du træner igen, er der stor sandsynlighed for, at du på et tidspunkt udvikler en skade.

Massage er derfor ikke kun dejligt, men kan løsne op og skabe en bedre blodcirkulation, hvilket i sidste ende gør løb mere behageligt for dig.

Stræk ud efter træning

Der er delte meninger om effekten ved at strække ud, men der er intet, der tyder på, at det har en negativ effekt. Udstrækningsøvelser øger dog din smidighed og kan være med til at nedsætte ømheder. Det er derfor rigtig fint, hvis du strækker ud efter hver løbetræning.

Det kan også være med til at give dig en følelse af lethed i benene, som kun gavner dit løb.