Tennisalbue

Epicondylitis lateral humeri, også kendt som tennisalbue, er en tilstand hvor den ydre del af albuen bliver øm og smertefuld.

Smerterne kan strække sig ned i underarmen og du kan til tider opleve, at din grebsstyrke er svag og smertefuld, samt ømhed i underarmsmuskulaturen ved berøring og stræk. Smerterne kan føles brændende/sviende og jagende ved belastning.

Symptomerne på en tennisalbue kommer typisk gradvist og der går ofte tid fra man får de første gener, til man reelt set ender med at tage det alvorligt.

Problematikken skyldes en overbelastning af musklerne på oversiden af underarmen. Man ser det typisk i faggrupper med tunge løft, hos kontorfolk og i ketsjer sportsgrene.

Diagnosen er typisk baseret på symptomer og historik. Man kan samtidig vælge at bruge ultralydsscanning til, at få et mere nuanceret billede af problematikken. Netop ultralydsscanning bruger vi i BioMekanikernes klinikker, både i Helsingør og i Hellerup.

Behandlingen af en tennisalbue indebærer typisk ro og kraftig dosering fra den aktivitet, som har skabt problematikken i første ombæring.

Smertemedikamenter som NSAID præparater kan anvendes efter aftale med fysioterapeut eller læge.

Et støttebind eller egen behandling via massage og stræk kan være behjælpeligt til at minimere symptomerne. Hvis tilstanden ikke forbedres gradvist, laves vurdering med fysioterapeut, om der skal videre udredning til via en reumatolog.

Mange patienter oplever bedring indenfor to uger til 3-4 måneder. Dog ses enkelte tilfælde i op til et til to år. Derfor bør du fra starten være opmærksom på, hvis du får smerter i underarmsmuskulaturen eller ved knoglen på ydersiden af albuen, som bliver hængende lidt for længe. Hvis det sker, bør du tage kontakt til en fysioterapeut.

Udtrykket “tennisalbue” er meget udbredt, men skal på ingen måde forstås som en tilstand, der er begrænset til tennisspillere. Det kan opstå hos alle.

Som med mange andre typer af skader, kommer tennisalbue også typisk, som følge af en overbelastning eller overanstrengelse over tid. En højintens, gentagen brug af musklerne i underarmen spiller ind. Især ved påbegyndelse af ny aktivitet, som overdoseres. Meget typisk opstår skaden hos folk der går flere timer i haven på den første solskinsdag i foråret.

Tidligere har man ment, at problematikken primært var forårsaget af decideret overanstrengelse. Vores erfaring viser dog også, at traumer, som eksempelvis direkte slag mod albuen, pludselige kraftige træk, eller kraftig forlængelse af underarmen, forårsager rigtigt mange skader der kan kobles sammen med diagnosen.

Hos BioMekanikerne har vi god erfaring med først at finde udløsende faktor, for så derefter at lave en detaljeret plan for behandlingen. Vi bruger vores ultralydsscanner til at se, om sener eller væv er fortykkede eller inflammerede. Derefter kan vi give både fysioterapeutisk behandling, samt K-laser  og Shockwave til at optimere restitutionsprocessen.

Hos BioMekanikerne har vi et “atlet-mindset”. Vi er selv atleter og ved hvor vigtigt det er for dig at komme tilbage til din sport, eller hverdag hurtigt. Vi forstår din frustration og tror fuldt og fast på, at vi med vores ekspertise og udstyr kan hjælpe dig rigtigt hurtigt tilbage igen.

Lider du af smerter i underarmen, så tag kontakt til os med det samme, og lad os få sat den rette diagnose for dig.