Skinnebensbetændelse er en kendt motions-relateret tilstand. Udtrykket refererer til en smerte langs den indvendige eller udvendige kant af skinnebenet (tibia), som en stor del af idrætsaktive får problemer med løbende.
Skinnebensbetændelse udvikles typisk efter længerevarende fysisk belastning. En overbelastning opstår typisk grundet for stor træningsmængde eller andre eksterne faktorer. Vi ser det meget og det er ofte forbundet med sportsgrene eller aktiviteter hvori løb indgår. Mange mennesker oplever at få det når en aktivitet startes op efter længere tids pause, men selv erfarne atleter og sportsudøvere kan få skinnebensbetændelse. Det hænder oftere end du tror, og mange går med problemet i lang tid før de gør noget ved det.
BOOK TID ISTEDET FOR AT LÆSESkinnebensbetændelse er en betændelsestilstand i musklerne og senerne langs tibia (skinnebensknoglen). Smerterne opstår, som tidligere nævnt, typisk ved aktivitet og ses ofte på indersiden af knoglen. Nogle gange først når man er i gang, og andre gange fra allerede fra start. Ofte føles det snurrende, brændende/sviende og dunkende. Symptomerne kan endda ofte føles forværret efter træning og i dagene efter.
Skinnebensbetændelse skal behandles, aflastes, og genoptrænes korrekt. Faktisk er det meget enkle foranstaltninger der skal til for at lindre smerten hurtigt.
Først og fremmest skal man sammen med sin fysioterapeut finde den udløsende faktor.
Hvorfor kom det? Hvor lang tid har det været der? Har man gjort noget anderledes?
En rigtigt og veludført analyse for at finde ud af hvad der foresager dine smerter, er essentiel for at få dig hurtigt tilbage til din sport igen. Typisk tager det kun et øjeblik for en fys at stille de spørgsmål der skal til, kombineret med nogle simple fysiske metoder, for at finde ud af hvad det er der er sket.
Du kan have problematikker i ryggen eller helt andre steder, som gør at du får de smerter du har. Det hele hænger sammen, og vi har set nogle tilfælde hvor selv nakkeproblemer, har foresaget en kædereaktion ned igennem ryggen, til lænden, for i sidste ende at udmønte sig i decideret skinnebensbetændelse.
Kort fortalt: Bliv undersøgt hurtigt når du har smerter. Og gerne af en klinik der har speciale i sportsfysioterapi.
Planen for at komme tilbage
Hvile, udstrækning og massage ved hjælp af foamrollers kan være smertelindrende, samtidig med at man doserer genoptræning korrekt. Hvis man mærker ømhed i skinnebenene ved aktivitet, bør man stoppe med at presse vævet og aflaste med det samme, eller søge til en fysioterapeut. Med andre ord: Tag dine forholdsregler og træn efter omstændighederne. Når kroppen siger fra skal man helst lytte.
Smerterne ses hyppigst på indersiden af skinnebenet, men det kan være svært at fastslå præcist hvorhenne smerten sidder selv. Derfor er det en god ide, at komme til en fysioterapeut, der kan diagnosticere dig og sætte dig i en behandling hurtigt.
Hos BioMekanikerne bruger vi bl.a. ultralydsscanning til at stille diagnoser. Det gør vi fordi det kan give et meget detaljeret billede af, om der er hævelse, nedsat glid i muskelvævet og lignende, som har betydning for valget af behandling. Vi kan sammenligne billederne fra venstre og højre side, og er uddannet i brugen af ultralydsscannere og det klæder os på til, at stille den rigtige diagnose. Herudover kan der anvendes andre behandlingstiltag såsom: hjælp til dosering af træning, Shockwave behandling, K-Laser behandling, manuel behandling og kiropraktiske manipulationer.
Vi undersøger udløsende faktor til at overbelastningen opstår – og en af de ting vi ser ofte er, at skinnebensbetændelse opstår grundet fodens biomekanik ved fx platfodssyndrom, også kaldet; pes planus. Derfor er det vigtigt at have styr på, at ens fodtøj er korrekt og ikke er ’træt’ (slidt).
Løbere er i høj risiko for at udvikle skinnebensbetændelse, men risikoen er der også i de fleste sportsgrene, hvor man skal arbejde intensivt med benene. Herudover har underlaget også stor betydning for risikoen for overbelastning.
Behandling
Hvile. Det er typisk opstået på grund af en akkumuleret overanvendelse og derfor er en meget typisk behandlingsform, at man ændrer sin træning til øvelser eller sport der ikke belaster området unødigt. Svømning, cykling, eller brugen af en crosstrainer, minimerer stødende op i dit underben og kan være perfekte motionsformer til genoptræning. Ligeledes kan egen behandling ved hjælp af foam-rollere og massagebolde være en stor hjælp.
Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler ( NSAID )
Lægemidler som ibuprofen, kan reducere smerte og hævelse, men inden du begynder at tage disse medikamenter, anbefales det, at du taler med din læge eller en fysioterapeut.
Is
Is kan være smertedæmpende – men har ingen fysiologisk effekt på helingen.
Kompression
Hvis du bærer en elastisk kompressionsbandage eller kompressionssok, kan det forhindre yderligere hævelse og sammen med is, give en umiddelbar smertelindring. Kompression kan med god effekt anvendes i hele den periode, hvor man har skinnebensbetændelse.
Fleksibilitetsøvelser
Udstrækning af dine underbensmuskler kan også sætte din restitution i gang. Hvilke øvelser du skal lave, skal du aftale sammen med din fysioterapeut.
Støttende sko eller såler
Ved at bruge de rette sko med eksempelvis specielt udviklede såler – SuperSoles – kan pres og stress minimeres. Dette kan BioMekanikerne også være behjælpelige med.
K-Laser
Som bruges rigtig effektivt ved akut og subakut fase for at fjerne eventuelt ødem, samt irritation. Det skaber en bedre blodcirkulation og dermed iltning af vævet.
Dette er uhyggelig effektivt til karinvækster og calcificationer – altså ting der forhindrer vævets naturlige glid.
Hvis du lider af smerter og gerne vil have hjælp til at få bugt med dem, så kan vi hos BioMekanikerne hjælpe dig. Vi tilbyder fysioterapi i vores klinik i Hørsholm hvor vi har det bedste udstyr til rådighed, så vi hurtigt kan få bugt med din skinnebensbetændelse. Læs mere om vores priser her: priser