Sådan kommer du nakkesmerter til livs på jobbet

arbejde foran computeren

Sommerferien er nu ved at være et overstået kapitel for langt de fleste. Ferien er for de fleste meget kærkommen i forhold til at få slappet af og komme smerter og spændinger til livs. Men, desværre oplever mange, at spændingerne og smerterne vender tilbage umiddelbart efter jobstart. For at undgå det er der heldigvis nogle tips, du kan gøre brug af.

En af de typiske årsager til, at nakkesmerter opstår er, at de fleste af os har stillesiddende arbejde med statiske arbejdsfunktioner enten foran en computer, i en bil eller ved en produktionsmaskine. I kombination med at mange af os heller ikke træner nok i hverdagen for at kunne modsvare belastningerne, oplever mange derfor at få nakkesmerter i forbindelse med deres arbejde. Derfor er der også en række ting, du selv kan gøre ved det.

Find årsagen til smerterne

Årsagen til smerterne er det bedste udgangspunkt for at komme dem til livs. Kan du ikke selv finde frem til hvorfor, kan du med fordel komme forbi os, som er fysioterapeuter, da vi har kompetencerne til at finde ud af, hvordan smerter opstår. Herefter kan du gå i gang med at gøre noget ved det.

Ret ryggen, når du arbejder

Det er med garanti et råd, du før har hørt. Men det hjælper faktisk, da mange smerter ofte opstår på grund af en holdning, der belaster musklerne og leddene i nakken. I og med at du nok også bruger mange timer på at kigge ned i telefonen, er det vigtigt, at du så vidt muligt retter ryggen, når du arbejder.

Bevæg dig på og efter arbejdet

Det er ikke kun sundt for dig at bevæge dig, men det forebygger også smerter i nakken, da manglende bevægelse giver svækkede muskler. Det slider ret meget på kroppen og giver et holdningsmæssigt fald, som leder direkte til smerter. Stå derfor gerne op flere gange i løbet af dagen, brug noget af spisepausen på at få pulsen op og brug gerne cyklen til og fra arbejde, hvis det er muligt. Der skal ikke så mange ændringer til, at du kan mærke en betydelig forskel.

Lav øvelser, der løsner op i nakken

For at komme smerterne i forkøbet er det en god ide at lave øvelser, der løsner op i nakken. Et eksempel på en god nakkeøvelse er, at du sætter dig på en stol, retter dig op, ser ligefrem og trækker hagen ind mod halsen, så du får en dobbelthage. Herefter lægger du øret ned mod skulderen og holder stillingen i nogle sekunder, inden du gentager den til den anden side. Ved at gøre dette og andre øvelser hver dag, undgår du i højre grad nakkesmerter.

Det er nemt at finde frem til andre nakkeøvelser, og ellers kan du altid få hjælp til gode øvelser ved at kontakte en fysioterapeut. Jo mere du selv gør for at undgå nakkesmerter, jo større succes får du også med at holde dem for døren.