Sådan forebygger du hælspore

Hælspore er på ingen måder behageligt og er en af de mest hyppige årsager til smerter under foden. Det er noget, der kan ramme os alle, men er særligt noget der rammer fra 40-års alderen. Det tager lang tid at blive fri for en hælspore, når den først er kommet. Derfor er det godt at være opmærksom, inden den kommer eller får lov til at bide sig fast.

Hvad er hælspore?

I hælen er der en lille knogleudbygning. Denne bliver kaldt for en hælspore, fordi den ligner den spore, der sidder på en ridestøvle. Når du får konstateret hælspore, er det fordi, der er betændelse eller irritation i en lille slimsæk, der sidder under hælknoglen eller i senen, der hæfter under hælen.

Det opstår, når der sker en overbelastning af trædepuden under hælbenet. Når svangsenen, der udspringer fra hælen, og som tager imod stød, når der trædes ned på foden, bliver overbelastet gennem en længere periode, opstår der hælspore. Det kan både ske ved løb og gang eller ved brug af sko uden god stødabsorption.

Er du hulfodet eller platfodet, er det også meget almindeligt at døje med hælspore.

Hvordan forebygger man hælspore?

Selvom du måske er i risikozonen for at udvikle hælspore, kan du forebygge det ved hjælp af nogle meget simple forholdsregler:

  • Varm godt op inden løbetræning
  • Brug altid sko med god stødabsorption
  • Brug sko, der støtter godt om hælen
  • Få indlæg, der passer til din fod, hvis du er hul- eller platfodet
  • Undgå at blive overvægtig
  • Øg løbedistancen over tid
  • Spænd ud i lægge og haser efter træning

Begynder du at mærke tegn på smerter i hælen, skal du holde en pause fra løbetræning og lange gåture. Har du heller ikke sko, der giver god nok støtte, vil dette også være en god ide at få anskaffet.

Har du hælspore, er det fornuftigt at opsøge en fysioterapeut for behandling med shockwave, udspænding og eventuel styrketræning af hælsenen, så du undgår alt for stærke smerter.