Øvelser: Sådan styrker du dine ankler

Svangseneirritation

Anklen er en vigtig del af vores krop, da den hjælper os med at holde os oprejst. Den bærer hele vores vægt og udsættes derfor også for en ret stor belastning, når man går, løber og hopper. De fleste af os bruger ikke meget tid på at træne vores ankler, selvom vi burde gøre det.

Ved at træne og styrke dine ankler sikrer du, at du får ankler, der både er stærkere og mere stabile. Det er med til at forebygge forvridninger og forstuvninger og kan gøres med nogle ganske simple øvelser.

Øvelse 1: Ankelbøj

Ankelbøj er en øvelse, der træner den bevægelse, der får dig op på hælene. Øvelsen træner derfor bevægelsen i anklen, men styrker også musklen på forsiden af underbenet, som du bruger, når du enten går eller løber op ad en bakke. Laver du derfor denne øvelse flere gange om ugen, kan du forebygge skinnebensbetændelse.

Til øvelsen skal du bruge en elastik, som du sætter fast i ankelhøjde på et sofaben, en lænestol eller noget tredje, som ikke kan bevæge sig.

Herefter sætter du elastikken over vristen og bøjer anklen mod dig selv. Det er vigtigt, at det er anklen, der laver bevægelsen, og at du bøjer alt, hvad du kan.

Derefter bevæger du anklen tilbage til startpositionen og gentager øvelsen 10-15 gange.

Øvelse 2: Ankelstræk

Ankelstræk er en øvelse, der træner den bevægelse, der får dig til at komme op at stå på tæer. Ved at træne den bevægelse, øger du mobiliteten og bevægeligheden i anklen samtidig med, at du også styrker din lægmuskler.

Denne øvelse laves også med en elastik, som du sætter fast rundt om foden. Den anden ende af elastikken holder du med begge hænder, så den er stram.

Du starter øvelsen ved at strække anklen i den bevægelse, som du ville lave, hvis du skulle op på tæer. Herefter fører du anklerne langsomt tilbage og gentager igen. Det gør du 10-15 gange. Husk, at det er anklerne, der skal lave alt arbejdet.

Hyppigt gentag af øvelser betaler sig

Selvom det måske synes kedeligt at sidde på gulvet og lave øvelser med anklen hver eller hver anden dag, gør det en stor forskel i det lange løb, da det styrker dine ankler og kan være med at sikre, at du ikke forstuver den under et løb eller forvrider den under en træning. Hyppige gentagelser af øvelserne gør en stor forskel for, hvordan din ankel har det, og hvor meget den kan stå imod.

Finder du derfor frem til endnu flere øvelser, du kan foretage dig med elastikken, er det kun en fordel, da det vil styrke din ankel og de omkringliggende muskler yderligere.

Ellers hjælper vi, Fysioterapeuterne fra Biomekanikerne dig gerne med flere øvelser.