Nakkesmerter og nakkeskade – sådan kan du mindske dine smerter!

Hvad er nakkesmerter?

Din hals består blandt andet af hvirvler, der strækker sig fra kraniet og ned til overkroppen. Imellem knoglerne sidder der små disc´s som absorberer stød imellem knoglerne, bla når du går og løber. Knogler, ledbånd og muskler i nakke og hals støtter dit hoved og giver dig mulighed for at bevæge dig, se op og ned og fra side til side. Eventuelle brud, betændelse eller andre kvæstelser kan forårsage nakkesmerter, nakkeskader, eller stivhed og kan være nærmest invaliderende da ens bevægefrihed bliver mindsket radikalt.

Nakkesmerter

Mange mennesker oplever af og til nakkeskader eller stivhed. I mange tilfælde skyldes det dårlig kropsholdning eller overbrug. Nogle gange kan nakkesmerter være forårsaget af en decideret skade fra et fald, kontaktsport eller et piskesmæld. Det meste af tiden er nakkeskader dog ikke en alvorlig tilstand og kan lettes inden for et par dage, men i nogle tilfælde kan nakkesmerter indikere noget alvorligt og kræve, at en læge ser på det. Hvis du har nakkesmerter, der fortsætter i mere end en uge, oplever feber samtidig med nakkesmerter, eller ikke kan kigge ned på navlen, skal du straks søge lægehjælp.

Hvad giver nakkesmerter?

Muskelspændinger og unødige belastninger giver typisk nakkeskader og smerter. Dette skyldes normalt aktiviteter og adfærd som: Dårlig kropsholdning, eller du arbejder ved et skrivebord for længe uden at skifte position. Måske sover du med din nakke i en dårlig position, eller har lavet et pludseligt ryk af din nakke under træning. Halsen er især sårbar over for kvæstelser, ved fald, bilulykker og sportsgrene, hvor muskler og ledbånd i nakken tvinges til at bevæge sig uden for deres normale bevægeområde. Hvis nakkehvirvlerne (cervikale hvirvler) er brudt, kan rygmarven også blive beskadiget. En Nakkeskade på grund af pludselig ryk i hovedet kaldes ofte whiplash og ses typisk ved biluheld hvor en bilist pludseligt er blevet ramt bagfra. På den måde når man ikke at spænde op og lade ens nakkemuskler hjælpe med at absorbere.

Hvordan behandles nakkesmerter?

Behandling af nakkesmerter og nakkeskader afhænger altid af diagnosen. Ud over en grundig gennemgang af dig og din fysiske historie så er der visse tests der kan laves for at teste skadens omfang. Disse tests laver vi i i klinikkerne og har du udtalelse fra en læge eller andet med, tager vi os det i betragtning. Derudover kan følgende være med til at lindre nakkersmerter og også virke forebyggende på evt. tilbagefald:

K-laser terapi, træning, stræk, og fysioterapeutisk behandling. Evt. smertestillende medicin, dog ikke noget vi anbefaler med det samme. Alternative metoder, som også bruger hos BioMekanikerne kunne være:

Akupunktur, kiropraktiske metoder og massage. I visse tilfælde har vi også brugt shockwave som behandlingsform. Det væsentlige er, at vi finder den udløsende faktor og stiller den rette diagnose. Derfra er det i høj grad op til dig, at passe din træning og de stræk vi evt. giver dig med hjem.

Hvis du har tilbagevendende nakkesmerter, så lad os kigge på det. Vores klinikker indeholder det nyeste udstyr og vi står altid klar til at hjælpe dig. Vi har forståelse for hvor invaliderende smerter kan være, og vi tager os alt den tid der kræves, for at du føler dig godt og trygt behandlet.