Lyskenskade – Sådan kommer du bedst over det

En lyskenskade er aldrig behagelig. Særligt fordi smerterne og symptomerne på en lyskenskade ofte kommer snigende. Når det derfor går op for dig, at du har en lyskenskade, har den derfor fået godt fat. Med den rette tilgang og behandling kan du både holde formen ved lige og komme godt over lyskenskaden igen.

Hvis du har ondt i lysken, når du løber, har du med al sandsynlighed en lyskenskade. Hvorfor den opstår, og hvad du kan gøre for at komme over den, kommer vi ind på herunder.

Hvad er en lyskenskade?

Når du har en lyskenskade, er det en skade, der giver dig smerter højt oppe i indersiden på låret. Den kommer snigende og kan sagtens være uger eller måneder undervejs, uden du lægger mærker til det, da den kun giver smerter i de første minutter under opvarmningen, og når man igen er blevet kold.

De mest almindelige skader i lysken er enten overbelastede muskler eller delvis overrevne muskler. Uanset årsag eller hvilken lyskenskade det er, er det ikke behageligt, når først den har meldt sin ankomst.

Hvorfor opstår der smerter i lysken?

Når der opstår smerter i forbindelse med en lyskenskade, er det ofte fordi, der er mange små skader, der sammen irriterer vævet og udløser en betændelsestilstand, som gør det svært for dig at bevæge dig, som du plejer.

Den kan derfor opstå, hvis en af musklerne, der løber fra hoften og ned i benet gennem lysken, enten bliver forstrakt eller revet helt eller delvist over. Men det kan også skyldes en irritation i en sene eller en rift i lyskekanalen.

Hvordan kan man behandle en lyskenskade?

Der er forskellige måder at behandle en lyskenskade på og kommer også til dels an på, hvor slem skaden er:

  • Det kan kræve operation, hvorefter der skal genoptrænes. Dette er i slemme tilfælde og tager måneder, inden man igen er klar.
  • Du kan få et træningsprogram hos din fysioterapeut. Her vil du blive introduceret til skånsomme øvelser, som belaster din lysken mindst muligt.
  • Varmebehandling og massage er også en mulighed. Benyttes der udelukkende denne type af behandling, kan der godt gå noget længere tid, før du er klar, end hvis du også kombinerer det med at lave øvelser og genoptræne med en fysioterapeut.

Kontakt en os, hvis du har en lyskenskade

Mærker du det mindste til en lyskenskade, er det vigtigt, at du hurtigst muligt stopper din træning og kontakter en fysioterapeut for at komme større smerter og en større skade i forkøbet. Jo hurtigere du kommer i gang med behandling af en lyskenskade, jo hurtigere er du klar igen.