Lavt stofskifte – Vægttabsmyte #3

Billede af rødbedestænger

Er lavt stofskifte årsagen til man vejer for meget?

 

Har du nogensinde hørt, at et lavt stofskifte kan få dig til at tage på i vægt? Og at folk med et højt stofskifte kan spise, hvad de vil, uden at få ekstra kilo på sidebenene Vel, det er både rigtigt og forkert på samme tid!

Det er rigtigt, at hvis du lider af en skjoldbruskkirtelsygdom, der gør dit stofskifte for lavt eller for højt, kan du opleve vægtøgning eller -tab. Men det betyder ikke, at din vægt er direkte relateret til dit stofskifte!

Faktisk er stofskiftet en ret kompleks mekanisme, og det handler ikke bare om, hvor hurtigt eller langsomt du forbrænder kalorier. Det er hormonelt styret og påvirker alle dine celler. Så hvis din skjoldbruskkirtel ikke producerer tilstrækkeligt med stofskiftehormon, kan du opleve træthed og kulde, men det betyder ikke nødvendigvis, at du bliver overvægtig

På den anden side, hvis du har et højt stofskifte og stadig kæmper med vægten, er det ikke fordi, du spiser som en konkurrence-spisemaskine. Det skyldes snarere, at din krop kræver mere energi for at opretholde dens større størrelse.
Det betyder ikke, at du skal smide håndklædet i ringen og spise endnu mere. Der er massere af ting som kan gøres.

Vægttab handler ikke nødvendigvis om dit stofskifte, men oftest mest om en sund livsstil og balance i dit energiindtag og -forbrug. Så fokuser på at spise sundt og motionere regelmæssigt. Din krop vil takke dig for det