Kan man være sund og være overvægtig? – vægttabsmyte #5

Billede af hænder med mad i.

Man kan godt være sund selvom man er svært overvægtig

Men..

Når det er blevet sagt, at man kan være sund, selvom man bærer på et par ekstra kilo, så er der stadig nogle vigtige faktorer, der skal overvejes.

For det første er det sandt, at hvis man er metabolisk sund, så er risikoen for visse sygdomme som diabetes og åreforkalkning ikke højere, selvom man har svær overvægt. Men det betyder ikke, at man kan ignorere risikoen for andre sygdomme.

En af disse sygdomme er hjertesvigt. Når man er overvægtig, skal hjertet arbejde hårdere for at pumpe blod rundt i kroppen, og det øger risikoen for hjertesvigt. Et stort studie fra UK Biobank viste sidste år, at personer med et BMI over 30 havde en højere risiko for hjertesvigt end personer med normalvægt.

Derudover viser statistikker også, at personer med svær overvægt har en kortere forventet levetid. Faktisk kan personer med et BMI over 30 forvente at leve fire år kortere end personer med normalvægt. Dette skyldes sandsynligvis en kombination af forskellige faktorer, herunder hjertesygdomme, diabetes og kræft.

Det er også vigtigt at bemærke, at en høj BMI kan påvirke ens livskvalitet. Mange personer med svær overvægt kan opleve depression og nedsat mobilitet, som kan påvirke deres daglige liv og gøre det sværere at tage sig af sig selv.

Endelig er det vigtigt at huske på, at fordelingen af fedt i kroppen er afgørende for ens sundhed. Forskning viser, at fedt omkring organerne og i leveren er mere skadeligt end fedt, der er mere jævnt fordelt over hele kroppen. 

Det er også værd at bemærke, at risikoen for følgesygdomme øges med alderen, så selvom man måske er metabolisk sund i en tidlig alder, kan man stadig udvikle sundhedsmæssige problemer senere i livet.