Har du iskiassmerter?

iskiassmerter

Iskiassmerter er ubehagelige, og er et problem, mange oplever på et tidspunkt i deres liv. Du er derfor langt fra den eneste. Men, det betyder ikke, at du skal bide det i dig, da det kan behandles, så du igen kan få en smertefri og funktionel hverdag.

Hvad er iskiassmerter?

For at forstå, hvad smerterne er og kommer fra, er det nødvendigt at se nærmere på, hvad iskiasnerven er. Den udspringer fra de nederste lændehvirvler og korsbenet og samler sig til én nerve dybt i balden. Herfra løber den forbi en muskel, der kaldes for piriformis, samt siddeknoglen og mellem baglårsmusklerne. Endeligt løber den hele vejen ned til knæet, hvor den forgrener sig til lægmusklerne, forsiden af underbenet og ud til foden.

Iskiassmerter kan derfor opleves som smerter i lænden, bagdelen, baglåret og underbenet. Dog er iskiasnerven ikke skyld i alle smerter og udstrålinger i lænden, balderne og benene og skal derfor undersøges nærmere for at finde frem til, hvad der er den egentlige årsag bag.

Udover en strålende smerte, kan iskiassmerter også give nedsat følelse i benet eller lammelse.

Hvad er årsagerne til iskiassmerter?

Iskiassmerter kan opstå af forskellige årsager. Kendetegnene for alle årsagerne er, at det er meget ubehageligt og begrænser dig i hverdagen.

Årsager kan være:

  • Tryk på iskiasnerven
  • Stramhed omkring nerven
  • Irritation eller betændelse omkring nerven

Tryk på iskiasnerven

Når der er et tryk på iskiasnerven, og det er årsagen til dine smerter, vil det som regel blive omtalt som en nerve, der er i klemme. Det kan blandt andet opstå på grund af spændinger i ballemusklerne, diskusudposninger og diskusprolaps og giver dig stivhed i ryggen, konstante eller forbigående smerter samt smerter ned i benet ved foroverbøjning.

Stramhed omkring iskiasnerven

Iskiassmerter kan opstå, hvis der er stivhed i gammelt arvæv i bindevævet ved iskiasnerven, der kan være opstået efter en tidligere skade, diskusprolaps eller operation. Smerterne mærkes blandt andet, hvis du foroverbøjer ryggen eller sidder med strakte ben.

Irritation eller betændelse ved iskiasnerven

Irritation eller betændelse opstår ofte, fordi nerven har for lidt plads, eller fordi der er sket en akut skade såsom en prolaps. Ved betændelse vil det give konstante smerter, mens der ved irritation kan være tidspunkter, hvor smerten ikke kan mærkes. Du mærker mest smerterne, når du står og går og kan lindres ved at ligge på siden.

Der kan også være andre årsager til iskiassmerter såsom graviditet eller slidgigt. Når du har smerter ved iskiasnerven, bør du derfor opsøge en fysioterapeut, så du kan finde frem til årsagen og få det behandlet effektivt.

Hvordan behandles iskiassmerter?

Fysioterapi mod iskiassmerter er en effektiv behandling. Når du opsøger en fysioterapeut for at finde årsagen til iskiassmerterne, bliver der udarbejdet en handlingsplan, som kan bestå af alt lige fra dyb massage af lænden, bagdelens muskler og baglåret, da det kan lette trykket og være effektivt mod smerterne. Men, det består som regel også af gode strækøvelser, da det kan være med til at smidiggøre de muskler, der eventuelt lider under en klemt iskiasnerve.

Hvilken behandling der skal til, og hvilke øvelser der er fordelagtige for dig at udføre, kommer an på, hvad der ligger til årsag for smerterne. Ofte vil du også blive bedt om at fortsætte med øvelserne, efter smerterne har fortaget sig, da det er med til at forebygge, at smerterne vender tilbage.