Hælspore

Hælsmerter – det kan være en hælspore du har?

Når du har hælsmerter er det meget almindeligt at tro, at det skyldes en hælspore. Det er ikke altid at det er det der er problemet, men i de tilfælde hvor du er blevet diagnosticeret, er der mange ting, som man kan gøre for at udbedre det.

BOOK TID ISTEDET FOR AT LÆSE

Ved en hælspore har du smerter i foden – nærmere bestemt hælen og under foden, typisk i svangen. En hælspore hedder på latinsk; facitis plantaris – og er en skade der ses ved overbelastninger af fascia plantaris (svangsenen). Det kan også være en knogleudvækst på dit hælben der strækker sig lidt fremad mod fodbuen.

Hælspore

At diagnosticere en hælspore kan være udfordrende. Disse opstår dog ofte som en konsekvens af overbelastning, og smerterne kan variere meget.

Hælspore symptomer

Symptomer på en hælspore vil altid omfatte gener og også tit direkte smerter ved tryk. Ved længerevarende problematik opstår der inflamation og hævelse i svangsenen op mod hælknoglen. Dette kan give en varm fornemmelse på området, som også vil være ømt.

Symptombilledet for facitis plantaris viser sig ved stivhed i senen efter hvile og dermed også igangsætningssmerter. Herunder smerter ved gang, løb og hård belastning. Smerterne kan være jagende, dunkende og meget ’dybe’ og føles lidt som om der bliver stukket en kniv ind det pågældende sted.

Den bedste indikator på om det er noget galt er, hvordan foden føles om morgenen når man står op. Er der gener og smerter, så er vævet ikke som det skal være. Jo længere tid man kan mærke det, jo mere udtalt er problematikken.

En hælspore diagnosticeres hos en fysioterapeut. Det kan gøres ved ultralydsscanning og ved andre tests.

Det er meget svært at diagnosticere en hælspore på egen hånd. Opleves der stivhed og smerter ved aktivitet, bør man få det undersøgt. Du bør gå til en specialist for at få stillet en ordentlig diagnose, så skaden ikke bliver forværret. Herefter er det vigtigt at få lavet en plan for din behandling og genoptræning. Vi kan hjælpe dig med både diagnosen, behandlingen og genoptræningen hos BioMekanikerne.

En hælspore er direkte forårsaget af langvarig muskeloverbelastning og eller slag/traumer på hælen. Herunder kan calcifikationer (kalkdannelser i senen) også give samme smertebillede.

Problemet udvikler sig over tid, men kan vise sig pludseligt efter en træning eller et enkelt race. Hælsporer har også tendens til at forekomme, hvis man ignorerer tidlige symptomer som ømhed, stivhed og smerter i hælen og svangen.

Gentagen fysisk belastning og stress fra at gå, løbe eller springe på hårde overflader er en almindelig årsag til smerterne. Derfor er personer der dyrker sportsgrene hvor der løbes meget, særligt udsatte.

Andre ting der kan forsage problematikken:

  • Forkert eller slidt fodtøj
  • Overvægt
  • For hurtig øgning af træningsmængde
  • Skader på selve svangsenen
  • Uvant fodtøj som ex. klipklappere / sandaler

De 4 hyppigste årsager vi ser i klinikkerne:

  • Inflammation i svangsene
  • Calcification
  • Kapilarisering / karindvækst i senen
  • Manglende biomekanisk bevægelighed

Vi diagnosticerer bla. med ultralydsscanning i klinikkerne, og behandler problematikkerne med bla. K-laser og Shockwave behandling. Samtidig er vi selv sportsfolk, der ved hvor vigtigt det er for dig at komme tilbage til din respektive sport. Vi har en hoolistisk tilgang til kroppen, og ser rigtige mange patienter med hælspore. Hos BioMekanikerne er du i gode hænder.

Du kan få behandling, både i København og i Helsingør.