Gode råd til forebyggelse af skader under træning

Skader er ikke særlige belejlige, da de kan sætte en stopper for den fremgang, du oplever i din træning og generelle præstation, fordi du er nødt til at holde en pause og derefter sætte gang i genoptræning. For at undgå dette så vidt muligt, er det nødvendigt at have fokus på skadesforebyggende træning.

Selvom der altid hører en risiko for skader med, når man træner og udøver sport, kan du dog selv effektivt reducere risikoen for skader.

Undgå høj stigning i træningsintensitet over kort tid

En af de helt store syndere, når det kommer til overbelastningsskader, er en høj stigning i træningsintensiteten over en kort periode. Det er en meget almindelig fejl at begå, når man træner på højt plan eller generelt træner meget. Vil du gerne øge intensiteten for at opnå fremgang i dine resultater, bør du inkorporere skiftende intensiteter med måde, så du ikke presser kroppen for hårdt og ender med skader.

Prioriter at varme op

Det kan måske virke som en selvfølge at sørge for at varme op inden træning. Men det kan på nogle dage eller i perioder være fristende at skippe. Det bør du ikke lade dig friste til, da en god omgang opvarmning både forbereder dig fysisk og mentalt på den træning eller den sportslige udfordring, du står overfor. Alt i alt får du mere ud af din træning, når du udfører en god opvarmning.

Men det er også skadesforebyggende, da du ved at varme godt op, øger blodtilførslen til musklerne, frigiver ledvæske og forbereder nervesystemet på de bevægelser, du senere skal udføre. Det reducerer i høj grad risikoen for skader.

Husk at restituere

Udfører du intens træning, kræver det også den tilsvarende mængde af restitution. Det er vigtigt, at du prioriterer restitution og ikke kun holder hviledage, men i alle aspekter sørger for at slappe af og restituere. Når du slapper af og kobler fra din træning, kan du træne langt mere fokuseret og med en langt mindre risiko for skader.

Akutte skader kan der naturligvis ikke forebygges mod, da det kan være en uheldig bevægelse, der gør, at du pludseligt er ude med en skade. Men, når du restituerer og gør det ordentligt, kan du forebygge overbelastningsskader og smerter.

En del af din restituering kan med fordel være at få sportsmassage, da løsner op for spændinger og fjerner ophobede affaldsstoffer i dine muskler. Det gør kroppen lettere og giver dig bedre mulighed for at præstere bedre uden forhøjet risiko for skader.

Lav skadeforebyggende øvelser

Hvis du gerne vil have succes i din sport, er det vigtigt, at du laver skadesforebyggende øvelser. Det kan være stabiliserende øvelser for ankler, knæ, hofter og skuldre afhængigt af, hvilken sport du dyrker, og hvilke områder på kroppen der derfor er meget udsatte for skader.

Sammen med en fysioterapeut kan du få lagt et skadesforebyggende program, som tager udgangspunkt i din træning og din sport. Det kan spare dig for mange skader på den lange bane.