Generne bestemmer det hele – vægttabsmyte #2

Billede af genstreng

Generne bestemmer alligevel bare det hele

 

“Det er jo bare generne, der bestemmer alt!” – lyder det bekymrede råb fra nogle mennesker, der er overvægtige og kæmper en hård kamp mod kiloene. Men er det virkelig så sort/hvidt?

Det er rigtigt, at generne har en betydelig indflydelse på vores kropsvægt, men de har ikke det sidste ord i sagen. For eksempel kan slanke mennesker sagtens have “fedme-gener”, uden nogensinde at blive overvægtige. Det viser, at genetikken påvirker risikoen for at udvikle overvægt, men det er ikke den eneste faktor.

Så hvad er de andre faktorer? Tja, der er en hel række af dem! Sociale status, psyke, kost, motion, rygning, tarmbakterier og mange andre ukendte faktorer spiller også en rolle i vores vægtudvikling. Så selvom generne kan være med til at påvirke ting som appetitregulering og fedtforbrænding, er der også mange andre faktorer, der spiller ind.

Men det er ikke kun vores egne gener, der spiller ind – vores forældres gener har også en indflydelse på vores risiko for at blive overvægtige. Børn af forældre, der selv var overvægtige som børn, har større risiko for at udvikle overvægt end andre børn. 

Så selvom generne ikke har det sidste ord i sagen, kan de stadig spille en rolle i vores kropsvægt.

Så lad os ikke lade generne styre vores liv og vores tallerkener! Lad os huske på, at der er mange faktorer, der spiller ind på vores vægt, og at vi kan tage kontrol over vores eget liv ved at spise sundt, motionere regelmæssigt og passe på vores mentale sundhed. Og hvis alt andet fejler, kan vi altid prøve at finde nogle genetisk heldige venner og lade dem bestemme, hvad vi skal spise!