Gæsteblog: Hvad har speedway og mountainbike med hinanden at gøre?

Arm med tennis albue/golfalbue

Gæsteblogger Klaus Nielsen, tidligere professionel mtb-rytter:

Hvad har speedway og mountainbike-cykling med hinanden at gøre?

Ikke meget, men ondt i armene er en fællesnævner i begge sportsgrene. Det vender jeg tilbage til. Jeg er pt inde i et forløb hos Biomekanikerne, hvor vi dels kigger på et par akutte skader, men også så små er startet op på at behandle nogle ”udfordringer” jeg har gået med i årevis.

Helt akut var det, da jeg den 6. marts tog en ordentlig tumletur, og endte med det, jeg troede var århundredets trælår.

14 dage senere, da jeg stadig ikke kunne gå ordenligt, blev jeg scannet hos Biomekanikeren, hvor vi kunne konstatere at lårmusklen simpelthen var revnet.

Så pludselig kiggede jeg ind i en skadesperiode på 6-12 uger.

Ét er ikke at blive klar til sæsonstart, det overlever jeg nok, men noget helt andet er den begrænsning i min livskvalitet det er at tage ud og brænde AL energi af – det har jeg meget svært ved at undvære.

Samtidig havde jeg også beskadiget skulderen for ”gud-ved-hvilke-gang”.

Halvering af helingstid på skader

Nu er der så gået ca. 6 uger, og jeg føler faktisk at jeg er klar igen. Der er stadig ting jeg ikke kan i træningen, og jeg har stadig en mærkelig bule på låret – den går nok aldrig væk. Jeg er også blevet væsentlig slappere, for en del af helingsprocessen har været/er at jeg ikke må lave al for eksplosiv træning. 

Så der er naturligvis noget muskel og punch der er forsvundet, men det kommer igen. Jeg er jo bare glad for at være hurtigt i gang igen. Men der er ingen tvivl om, at den indsats der er blevet gjort med Shockwave og omlægning af træningen, har haft en positiv effekt på helingsprocessen.

Mit bud er at det er gået 40-50% hutigere, end hvis vi bare havde ladet stå til.

Skadesbehandling med Shockwave og K-laser

Ud over at træne anderledes, og mindre, har vi også behandlet ret intensivt med Shockwave og K-Lazer. Kort fortalt, manipulerer Shockwave-terapien kroppen til at tro at skaden er sket fornylig, og dermed speeder helingsprocessen op. Kroppen heler mest og hurtigst i tiden umiddelbart efter skaden er sket. Du kan læse mere om K-Laser HER og Shockwavebehandling HER

Nu er tiden så kommet til at kigge lidt mere på de gamle ”slidskader”, og det er så her Speedway kommer ind i billedet. Jeg er vild med motorsport, og folkene omkring. I forbindelse med noget Speedway, fandt jeg ud af at mange af kørerne blev opereret for den samme lidelse i underarmene. Det samme gjaldt for motocross kørere. Deres underarme blev vanvittig belastede af at knue grebet hårdt, men også at underarmen holder, og stabiliserer hele kroppen. 

Dette giver en tennis/golf-albue som bare får lov at udvikle sig til en tilstand, der stort set ikke er til at komme til bunds i, og over tid bliver en permanent tilstand, som ender i operation.

Dér vil jeg helst ikke ende. 

Jeg har altid været ret eksplosiv som cykelrytter. Men når man er blevet 43 år erfaren, kommer det ikke af sig selv længere. 

Så jeg træner rigtig meget eksplosiv træning, hvor der bliver hevet og flået rigtig meget i styret. Det har over tid givet de omtalte “speedway-arme”. Det er også dem flere af jer har set, jeg smører ind i Voltaren fra hænderne og op, inden vi starter i cykelløbene.

Vi forsøger med samme behandling som man ville give en ”alm” tennis/golf-albue.

Men fordi jeg har ignoreret det så længe, kommer det også til at tage rigtig lang tid at reparere.  ’

Så min klare opfordring og anbefaling, vil helt klart være at få gjort noget ved tingene inden det sætter sig som en permanent tilstand.

Du kan kontakte Biomekanikeren HER