Fibersprængning – sådan kommer du af med den

Fibersprængning

En fibersprængning kan ramme os alle. Det er ikke kun elitesportsfolk eller mennesker, der træner meget, der kan få en fibersprængning. Dog er du særligt udsat, hvis du løber meget i hverdagen eller som en del af din sport. Har du fået en fibersprængning, er det vigtigt, at du sætter ind med det samme, da det hurtigt får dig tilbage på benene igen.

Hvad er en fibersprængning?

Når du belaster en muskel for meget, opstår der en fibersprængning. Det sker som regel, når musklen ikke er varmet nok op, eller den ikke har nået at restituere fuldstændigt siden sidste træning.

Er musklen i en dårlig grundform, er der også en større risiko for en fibersprængning. Har du derfor ikke været ude at løbe længe og går i gang med at sprinte i starten af løbeturen eller løber hurtigere eller længere, end hvad kroppen er trænet op til, kan der være stor risiko for at pådrage sig en fibersprængning.

Hører du et smæld, når det sker, eller er området hævet helt op, er det vigtigt, at du søger læge som det første, da det kan være, at musklen i så fald er blevet revet helt over.

Hvad kan du selv gøre ved en fibersprængning?

Har du pådraget dig en fibersprængning, behøver du ikke som det første at tage til professionel behandling, hvis du vurderer, at du selv kan komme over det. Her anbefaler vi, at du de første 2 dage slapper helt af og ligger med benet højt.

Herefter kan du i nogle dage begynde at hjælpe blodcirkulationen på vej ved hjælp af varme omslag, blid massage eller endda en tur i en sauna, hvis du har sådan en tilgængelig. Det kan også hjælpe at gå en tur i et roligt tempo.

Når det føles som om, at musklen begynder at komme sig, kan du begynde at lave udstrækningsøvelser i et roligt tempo. Stop, så snart det gør ondt.

To uger efter kan du begynde at genoptræne musklen ved at lave øvelser og gradvist gå over i løb. Det tager lang tid og kan godt vare op til en måned, før du igen er helt tilbage.

Få hjælp fra en fysioterapeut ved manglende bedring

Oplever du ikke bedring fem dage efter, du har fået fibersprængningen, er det en god ide at få en fysioterapeut til at se på skaden. Her kan du få massage for at øge blodcirkulationen og et genoptræningsforløb, som får dig hurtigt tilbage på benene igen. Er massagen ikke nok, kan du også få behandling med ultralyd, da det kan have en gavnlig effekt.