Er du ryger, heler du dårligere.

Blodgennemstrømning i muskler og led, samt ilt, er meget vigtige dele af at hele fra en skade.

Sportsfolk er sjældent rygere, men i klinikkerne har vi også andre patienter end sportsfolk. Nogle af dem er rygere. Rygere heler generelt dårligere end folk der ikke ryger, og det er der forskellige årsager til.

Een ting kan være røg i hverdagen, men en anden og meget udbredt komponent er også motion og kost.

Når man ryger sker der forskellige ting i ens krop. Ting som både genereres direkte af de giftstoffer der i tobak, men også ting, som rygning over tid kan gøre ved muskler og led.

I tobaksrøg er der mange forskellige kemiske komponenter. Vi vil ikke ridse dem op her, men blot fortælle, at de giftstoffer bla. er med til at reducere din evne til at hele. Man ser det ofte ved sårheling, at rygere heler dårligt og får grimmere ar efter operationer. Derfor tilrådes det af mange kirurger og læger, at man stopper med at ryge i god tid før en operation.

Desværre forsvinder de mange dårlige effekter af rygning ikke bare af, at man stopper 2 dage før en operation. Det samme gør sig gældende ved skader i muskler og led. Rundt omkring dine muskler og led ligger der meget små blodkar og nikotin, som er en af de komponenter der er i tobak gør, at de trækker sig sammen. Sammentrækningen skaber dårligere blodgennemstrømning og da blod er en af de vigtigste komponenter i din krop til at transportere ilt og andre helende celler med rundt i kroppen, så svækker du altså din egen helingsproces her.

I tobaksrøg er der også kulilte.

Kulilte hæmmer de røde blodlegemers evne til at afgive ilt til cellerne, og gør altså derfor også, at man kan have svært ved at transportere iltmolekyler rundt i kroppen. Mange rygere får problemer med blodgennemstrømning til hænder og fødder, som er de yderste dele blodet skal nå, og det er altså i høj grad tobaksrøg og cigaretter især, der er med til at forringe den proces.

Få hjælp til at stoppe med at ryge.

Rygere levere kortere. Rygere heler dårligere. Desværre kan det være rigtigt svært at stoppe med at ryge, og for mange er det så indgroet en vane, at det nærmest er uoverskueligt og umuligt. Vi råder derfor vores patienter der er rygere til, at få hjælp til at stoppe med at ryge. Især hvis de skal igennem et længevarende behandlingsforløb.

Det vil have en markant og forbedret effekt på deres helingsproces, og vil også give dem større livskvalitet og længere levetid.