Som fysioterapeuter kommer vi ud for lidt af hvert. Vi ser mange patienter dagligt i vores fysioterapi-klinikker i Helsingør og Hellerup, og alle har forkellige problematikker de kæmper med. Alle oplever og forklarer deres smerter forskelligt, men ofte er det samme lidelse vi ser hos rigtigt mange, selvom det faktisk føles og opleves forskelligt fra person til person.
En fysioterapeut er specialist i muskler, led, og biomekanik. Vi er ikke læger, men vi ved faktisk ofte mere end læger omkring bevægelse og hvorfor eksempelvis smerter i knæ, kan hænge sammen med muskler i baller og baglår. Under her får du et par gode grunde til, at du bør besøge en fysioterapeut hvis du har ondt i led, eller muskler, selvom du har været hos din læge også.
Nummer 1: Et praktisk eksempel på, at vi ser det en læge ikke nødvendigvis ser.
Johnny kommer til os med smerter i sit knæ. Han har været forbi sin læge som hurtigt konstaterer at smerterne i hans knæ skyldes for meget løb (overbelastning), og han er derfor blevet rådet til at tage den med ro og spise smertestillende piller i nogle dage. Han bad ikke om en henvisning til en fysioterapeut, men tog alligevel kontakt til os for at få en mening omkring hvad det her reelt set var og hvad det skyldtes.
Meget hurtigt kunne vi se, at Johnny manglede styrke i og omkring sin hofte. Altså var den udløsende faktor, at han simpelthen ikke var stærk nok til at løbe den mængde han gjorde, uden at det ville give skader igen.
En serie af behandlinger skulle der til ( bla. med K-laser ) for at løsne op de muskler der var på overarbejde op, samtidig med at han fik 4 øvelser han kunne implementere i sin træning også. Har du svage baller og baglår, bliver du ikke stærkere og bedre til at løbe, ved at sidde i sofaen.. og Johnny ville gerne blive bedre.
Altså var måden vi greb den her patient an på, direkte behandling, med undervisning i en skadesforebyggende adfærd. Efterfølgende har Johnny givet os den feedback, at han nu er skadesfri og ikke misser en styrketræning da han kan mærke effekterne af det, udover at det er forebyggende mod skader i hans knæ.
Nummer 2: Et praktisk eksempel på, at vi ser ting i kæder og bevægelsesmønstre, som en læge ikke nødvendigvis kigger på.
Henrik på 52, kører MTB på et hyggeligt niveau. Han vil gerne ud et par gange om ugen og også gerne i weekenden. Han har dog en udfordring, som opstår efter at have kørt i 30 minutter i skoven, nærmest hver gang han er ude og køre; han bliver super øm i sin lænd.
Han går til sin læge, som fortæller ham at alderen jo ikke er på hans side, og at han måske skulle skrue ned for blusset i sin træning. Lægen måler hans blodtryk og forsikrer sig, at der ikke er noget andet i vejen, og laver nogle klassiske bevægelsesøvelser for at se om Henrik er låst eller på nogen måde belastet i sin evne til at bevæge sig. Ingen problemer overordnet set, kun “alderen der trykker”, som lægen siger.
Henrik tager kontakt til os og allerede på hans første besøg konstaterer vi, at hans haser er mere end bare stramme. Til dagligt arbejder han på et kontor, så det er ikke meget han står op hver dag. Her er første spor i vores detektiv / analyse arbejde; inaktiv hverdag og stramme haser – det hænger sammen.
Vi behandler og løsner vævet op omkring hans haser og ser også efter om der er låsninger i ryggen.. Herefter giver vi ham 3 gode strækøvelser til hans baller og haser, og forsikrer ham om, at hvis han er effektiv i sin udstrækning dagligt, så skal det nok blive meget bedre hurtigt.
Da vi hører fra ham et par uger efter, er det også tilfældet. Han har markant mindre ømhed i lænden på sine cykelture, og er derfor motiveret til at fortsætte sine udstrækninger.
Læger er geniale, men de ser ikke det samme som en fysioterapeut.
Du SKAL gå til lægen. Du skal blive tjekket – gerne ofte. Det er heldigvis en mulighed i Danmark. Vi kan bare noget de ikke kan, ift muskler, led og smerter i samme. Så kom gerne forbi os også.
Vi er detektiverne der går til en opgave som Sherlock Holmes. Hvad er der sket og hvorfor skete det? ( vi tilføjer så bare et ekstra lag, som hedder forebyggelse efter vi har løst mysteriet)
Uanset om det løberknæ, hælspore, diskusprolaps, eller noget andet du måske tror du har, så kom endelig forbi os, enten i klinikken i Helsingør eller Hellerup. Så kan vi stille en diagnose og lave en plan for, hvordan du hurtigt kommer tilbage på sporet igen. Som vi indledningsvis skrev i denne korte artikel, så opleves smerter forskelligt fra person til person og vi er specialisterne, der forstår at afkode dine signaler og gøre noget konkret ved dem.