Behandling af muskelskader

Behandling af muskelskade med shockwave

Gæsteblogger: Klaus Nielsen, tidligere professionel mtb-rytter. Nu bare glad for at cykle.

Konsultation hos fysioterapeut

Så blev det endelig tid til første konsultation hos Kenneth. Jeg var super spændt, for jeg stod jo lidt med en akut-skade. Som nogen ved, stod jeg uheldigt på røven for nogle uger siden, og slog mit ene ben ret meget. Når man virkelig slår sig, er man aldrig rigtig i tvivl når noget er galt.

Og sådan var det også denne gang. For det første var slaget så hårdt, at jeg fik kvalme efterfølgende, og var lidt i tvivl om jeg nu også ville brække mig udover mig selv, som jeg lå der i den fedtede skovbund. Det går dog over, og jeg fik stablet mig selv på cyklen, og fik humpet mig selv de ca 25 km hjem.

Undervejs hjem, kunne jeg se en bekymrende bule nederst på låret titte frem under cykelbukserne. Det er sjældent noget godt tegn når en bule på størrelse med en lille knytnæve kommer frem med det samme. Hjemme igen, var jeg virkelig ramt, og de første par dage måtte turene rundt i huset planlægges nøje, for jeg skulle dæleme ikke bevæge mig mere end højest nødvendigt.

Hurtigt blev det dog bedre, og jeg kom faktisk hurtigt på cyklen igen, men med meget lidt kraft i venstre ben.

Manden med jernrøret

Nætterne var til genglæd uudholdelige, og er det faktisk stadig. Én gang hver halve/hele time, vågner jeg med en følelse som om at jeg bliver knaldet over knæet med et jernrør.

Så dagene er egentlig ok, men med SÅ afbrudt søvn, bliver man på alle måder den værste version af sig selv, og en true pain in the ass for ens omgivelser. Så ja, nu er det fedt med en status, så vi kan komme i gang med den rette behandling

Scanning af muskel og knæ

Biomekanikkerne ligger inde med toppen af poppen inden for scanningsudstyr, og har en kæmpe erfaring i at kigge billederne igennem.

Ret hurtigt stod det klart, at min lårmuskel er blevet spaltet i den del der vender ned mod knæet. En lille revne, som svarer til at man presser hårdt nok på en mør oksemørbrad, på eller andet tidspunkt revner den, og det er det der er sket her… Desuden er den ”hinde” der ligesom holder musklen på plads også bristet, og det forklarer den bule jeg havde på benet.

Behandling af muskeskade med shockwave

Behandlingen er egentlig ret simpel. Jeg må gerne cykle på det, bare ikke for meget og for hårdt. Det speeder faktisk processen lidt op. Derudover skal det have Shockwave 1 gang ugentligt.

Shockwave-behandligen fungerer i princippet ved at provokere kroppen til at tro at den lige er kommet til skade, og dermed speede sine egne processer op. Det er altid i starten efter en skade, at kroppen regenerer mest.

Derudover er jeg tapet lidt sammen, som gør at muskulaturen bliver holdt på plads.

(Du kan i øvrigt læse mere om shockwavebehandling HER)

Gode råd til behandling af muskelskader

Undervejs i konsultationen havde vi nogle gode snakke, med udgangspunkt i MIN hverdag om, hvor meget jeg kan presse på. Det er lidt som at ballancere på en knivsæg. Lidt træning er godt, og vil gøre processen hurtigere. For meget, vil tære på min samlede restitution, og dermed forlænge tiden med skaden. Og INGEN udstrækning på det defekte lår!

Hvor lang tid tager en muskelskade?

Normalt anslår man at en skade som denne tager 8-12 uger at komme sig over. Det er er pænt irriterende. For det er jo ikke bare 8-12 uger hvor man lige kører på lidt lavere blus. Hele den sæsonforberedelse man har lavet de sene aftener, og i kulde og blæst, ja den investering kan man ligeså stille se smuldre.

Det gode er at genoptræningen kommer til at foregå i lækkert forårsvejr, og med den rette behandling af skaden, forventer vi at kunne halvere helings-tiden. Så det er good-news.

Over and out, Klaus