5 skader der kan stoppe dit løb, men som en fysioterapeut kan hjælpe dig med

At løbe, eller at være aktiv kommer med en vis risiko. Det hænger selvsagt sammen med, hvor meget eller hvor lidt “aktiv” du er, men at bevæge sig, og i særdeleshed at løbe, kan give nogle gener henad vejen, som rigtigt mange oplever fra tid til anden.

I denne blog har vi ridset nogle af de mest almindelige løbeskader op, som vi ofte støder på i klinikken.

Skinnebensbetændelse.

Skinnebensbetændelse er en af de mest hyppige skader vi ser hos løbere. Det kommer typisk af en længerevarende overbelastning, men kan også ramme løbere der kun lige er startet.

Det vi typisk anbefaler er derfor, at man roligt progresserer sin træning, og ikke lægger for hårdt ud, eller for intensivt. Begge ting kan have direkte relation til betændelsestilstanden. Hvis skaden allerede er sket, så er det vigtigt at få stillet en diagnose og lavet en behandlingsplan hurtigt.

Heldigvis er skaden til at have med at gøre, og kan håndteres på relativt kort tid. Selvfølgelig kommer det an på omfanget af skaden, men hvis du kommer til en fysioterapeut hurtigt, er der ihvertfald gode chancer for, at det går stærkt.

Se mere om skinnebensbetændelse her.

Hælspore.

Hælspore er også en skade vi ser ofte og hænger også sammen med mængden og intensiteten af løbetræningen. Den rammer sjældent momentant, men bygges op over lang tid. Smerten ses ved indersiden af foden, tæt på hælknoglen og området kan i mange tilfælde være lidt ømt og varmt.

Også denne skade kan vi arbejde med, og vi anbefaler derfor alle der går med smerter i området at komme til os med det samme. Der er nogle helt klare sammenhænge mellem knogle, ligamenter og fodled, som vi kan se på en scanning og screening. Kom derfor direkte til os, og lad os stille diagnosen. På den måde er du hurtigt tilbage igen.

Se mere om hælspore her.

Springerknæ.

Et springerknæ kan føles som mange forskellige ting i dit ben. Det er derfor vigtigt at du hurtigt kommer til en fysioterapeut og får stillet den rette diagnose.

Den her skade ser vi også meget ofte, og den hænger selvfølgelig også sammen med mængde og intensitet af træning, men det er typisk folk der har mange spring, hop, tvist og drejninger i deres sport der bliver ramt.

Herunder især ketchersportsgrene, volleyball og basketball etc.

Et springerknæ kan sagtens behandles, men kræver at du bliver screenet korrekt og får stillet den rette diagnose. Vi har udstyret og ekspertisen til det, og tager gerne imod dig hurtigt.

Se mere om springerknæ her. 

Løberknæ.

Løberknæ er måske den skade som flest går med, i længst tid. Det starter som en svag ulmen i knæet på ydersiden og den nedre del af knæet og vil ofte føles som en simpel irritation. Desværre er der mange der ikke tager det seriøst og lader det udvikle sig til en decideret skade.

Det er meget ofte løbere der bliver ramt, og det hænger typisk sammen med, at styrken i de stabiliserende muskler ikke er markant nok til, at holde dig korrekt løbende over længere tid.

Mængde og intensitet er også faktorer, men det er ligeså ofte et spil imellem styrke og bevægelighed der ligger til grund for skaden.

Et løberknæ er forholdsvis nemt at behandle og kræver sjældent mange behandlinger hos os en fys. Det er mere patienten selv det kommer an på. For det kræver genoptræning, udstrækning og forebyggelse, for at få det væk og for at sikre at det ikke kommer igen.

Og det er her, skaden ofte får lov til at blive.

Svangseneirritation.

Svangseneirritation er en tilstand som også får lov til at gøre ondt lidt for længe. Det er en smerte der ses i svangen på foden, især når man står op, eller ikke har bevæget foden i et stykke tid.

Af den årsag får den lov til at blive og ikke blive behandlet meget længe, før det til sidst gør så ondt hele tiden, at man er nødt til at gøre noget ved det. Smerten kan være voldsom om morgenen og føles som en kniv der bliver stukket ind i foden, men går over, eller mindskes i takt med at foden bliver varm og bruges i løbet af dagen.

Behandlingstiden er meget forskellig fra person til person, og hænger sammen med personens aktivitetsniveau. Da det er en skade, som er “flyvsk”, kan mange patienter ikke holde sig i ro, og skaden får derfor ikke den fornødne tid til at hele.

Denne skade hænger også sammen med belastning og intensitet og kan behandles på mange forskellige måder. Shockwave, K-laser osv er bare nogle af muligheder. Begge dele er noget vi tilbyder i klinikken.

Læs mere om svangseneirritation her. 

Fælles for alle de skader vi ser her er, at de kan behandles. Det kræver at du bliver screenet og at vi finder den udløsende faktor, som gør, at du får de smerter og gener som du gør. Vi anbefaler derfor at de kommer til os så snart du mærker irritationen eller smerten. På den måde kan vi hurtigt få dig til at træne smertefrit igen.

Besøg evt. vores klinik i Hellerup hvis du er fra København. Her råder vi også nogle af de bedste scannere på markedet og kan hurtigt screene dig.

Vi har også klinik i Helsingør og glæder os til at tage imod dig.